SANT ANTONI - Hotel Rural Mallorca Monnaber Nou
MERCADO DE SINEU - mercado sineu el unico con animales mallorca 3 - Hotel Rural Mallorca Monnaber Nou
MERCADO DE SINEU
13/12/2018
FIESTAS DE SANT SEBASTIÀ PALMA - 19e903db b70c 4c14 8166 74eb0ecab174 - Hotel Rural Mallorca Monnaber Nou
FIESTAS DE SANT SEBASTIÀ PALMA
18/01/2019
MERCADO DE SINEU - mercado sineu el unico con animales mallorca 3 - Hotel Rural Mallorca Monnaber Nou
MERCADO DE SINEU
13/12/2018
FIESTAS DE SANT SEBASTIÀ PALMA - 19e903db b70c 4c14 8166 74eb0ecab174 - Hotel Rural Mallorca Monnaber Nou
FIESTAS DE SANT SEBASTIÀ PALMA
18/01/2019

La primera i una de les festivitats més importants de Mallorca, les Festes de Sant Antoni. Celebrades a la gran majoria de municipis de Mallorca, n’hi ha un que destaca per damunt els altres. Les del municipi de Sa Pobla a 4 km de Campanet.

La festa de Sant Antoni és la més important de les que se celebren a sa Pobla i la que té un arrelament tradicional més antic (tenim constància de la seva gran devoció des de l’any 1365). L’entusiasme popular envers la figura del sant no ha decaigut mai.
L’església de Sant Antoni d’Uialfàs fou erigida parròquia l’any 1357 (va ésser enderrocada el 1697 i al mateix lloc es construí l’actual temple, igualment dedicat al sant abat).

Així, tenim clar que des d’antuvi, Sant Antoni ha estat present a la història dels poblers.

Segons Alexandre Ballester, cronista oficial de la vila de sa Pobla, la pervivència de les festes de Sant Antoni a través dels segles s’explica per tres vectors: el poble, la parròquia i l’ajuntament. A més a més, la festa té un doble caràcter: religiós i profà. Religiós per la devoció al sant eremita protector del bestiar. Profà per la idea de festa (foguerons, ximbomba, bauxa…) que és comuna en molts pobles mediterranis que celebren el solstici d’hivern.

Tots sabeu, poblers i no poblers, quines són les principals activitats que es desenvolupen durant aquestes festes. N’hi ha que tenen un vessant religiós -les Completes- i d’altres que són més lúdiques menjar, beure, sonar les ximbombes i fer gloses… Però no hi ha dubte que la nit de Sant Antoni és també la festa del foc. El foc està omnipresent aquest dia, ja sigui per allunyar mals esperits, ja sigui per escalfarnos o, per què no dir-ho!, per torrar.

Aquest foc és també un símbol de la recuperació d’hores de sol, és a dir del triomf de la llum sobre les tenebres. És el renaixement del sol, que fertilitza la terra (se solien escampar les cendres dels foguerons de Sant Antoni pels conreus perquè això afavoria les collites). El solstici d’hivern (pràcticament un mes abans de Sant Antoni) marca el punt d’inflexió de recuperació d’hores de sol i això la cultura popular ho té ben present.

Xerrant de dimoni, el paper que representa a la nostra festa és consubstancial a la pròpia celebració. Sense dimonis no hi hauria Sant Antoni. Els dimonis representen les temptacions, l’accés a les coses prohibides, a la bona vida i als plaers pecaminosos. Sant Antoni no feia cas de les males intencions dels dimonis per atractives que semblassin. Responia a les seves seduccions amb oració i disciplines i, per això, sempre triomfava.

Si necessita més informació sobre la festivitat de Sant Antoni, passi per la recepció de l’hotel i allà l’informarem encantats.